Lähiruokapäivänä 10. syyskuuta juhlitaan sitä mistä ruoka tulee

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Ilman ruokaa ei ole mitään. Jos luulit, että makkara tulee kauppaan alunperin makkaratehtaalta ja maito meijeristä, tulee sinun suunnata ruoan alkulähteille, tuottajien luokse. Jos ruoka tulee alunperin lähiseudulta, puhutaan varsin onnellisesta tilanteesta. Lähiruoka on paikallisen viljelijän tai maataloustuottajan kasvattamaa ja valmistamaa ruokaa. Sitä ei voita mikään.

Suomessa vietetään valtakunnallista Lähiruokapäivää eri tapahtumissa ympäri Suomen 10. syyskuuta. Lähiruokapäivään on ilmoittautunut mukaan jo 214 kohdetta. Mukana on niin perinteisiä ruoantuottajia kuin muitakin maaseudun toimijoita, kuten matkailu- ja elämysyrityksiä, elintarvikkeiden jatkojalostajia sekä maaseudun yhdistyksiä.

Lähiruokapäivän aikana voit tutustua maaseudun toimijoihin “pintaa syvemmältä” sekä ostaa tuoreita raaka-aineita tai valmiiksi jalostettuja tuotteita suoraan tekijöiltä itseltään. Moni osallistuva yritys antaa myös kävijöille mahdollisuuden tutustua paikan eläimiin, koneisiin ja pihapiiriin.