Oopperatalo ensi kesänä remonttiin – päänäyttämölle uutta tekniikkaa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomen ainoa ammattimainen oopperatalo sijaitsee Helsingissä. Kansallisooppera ja -baletti toimii vuonna 1993 valmistuneessa oopperatalossa, joka sijaitsee Hesperian puiston pohjoisreunassa, Mannerheimintien ja Helsinginkadun risteyksessä lähellä Töölönlahtea. Päänäyttämön katsomossa on yli 1.300 paikkaa.

Valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt peruskorjaa Oopperataloa kesällä 2023. Peruskorjauksessa uusitaan Oopperatalon päänäyttämön ja -lämpiön alueita. Rakennustyöt alkavat vuoden 2023 toukokuussa ja valmistuvat syyskuuksi. Peruskorjauksessa uudistetaan nykyistä talotekniikkaa ja näyttämötekniikkaa sekä tehdään laajoja maalaustöitä ja muita avustavia rakennustöitä.

– Rakennuksen tekniikkaa vanhenee ja etenkin näyttämötekniikkaa pitää uusia ajoissa, jotta se toimii moitteettomasti esityksestä esitykseen. Päänäyttämön näyttämömekaniikka on keretty jo kerran uusia vuonna 2007, joten sen osalta teemme vain ohjausjärjestelmän komponenttien päivityksen ja lisäksi pieniä muutoksia. Uusittava talotekniikka on pääosin rakennuksen valmistumisvuodelta 1993, kertoo Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Kasperi Koimäki.

Peruskorjauksen ajaksi rakennuksen arki muuttuu, kun rakennuksen käyttäjä Suomen kansallisooppera ja -baletti lähtee esityskiertueelle eri puolille Suomea. Rakennustöiden ajaksi päänäyttämö ja -lämpiö ovat työmaa-alueita, mutta muu kiinteistön toiminta jatkuu normaaliin tapaan.