Hyviä uutisia! Uhanalainen naali pesi Suomessa ensikerran 25 vuoteen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Enontekiöstä kantautuu iloisia luontouutisia. Äärimmäisen uhanalaiseksi määritelty naali on pesinyt Suomessa ensi kertaa yli 25 vuoteen. Tunturialueelle tehdyn tarkastuksen perusteella naalipariskunnalle on syntynyt kolme poikasta, tiedottaa Metsähallitus.

Naali on edellisen kerran pesinyt varmistetusti Suomessa vuonna 1996 Utsjoella. Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa arvioidaan elävän tällä hetkellä noin 450 aikuista naalia. Suomessa niitä liikkuu vuosittain arviolta 10-20, ja havaintojen määrä on ollut viime vuosina nousussa.

– On ainutlaatuista, että Suomen pesimälajistosta vuosikymmeniksi hävinnyt laji palaa takaisin. Toisaalta on myös yllättävää, että se palaa tällaisina aikoina, kun ilmastonmuutos etenee pohjoisilla alueilla jopa nopeammin kuin on luultu. Ilmaston lämpeneminen ja sen seuraukset ovat pitkällä aikavälillä naalin suurin uhka, WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvenen kertoo tiedotteessa.

Metsähallituksen mukaan naalien suojelemiseksi on tehty pitkään töitä yhteistyössä Ruotsin ja Norjan kanssa, ja suojelutöihin ovat osallistuneet myös WWF ja Euroopan unioni. Koiraeläimiin kuuluva naali on kettua pienempi napa-alueilla elävä petoeläin. Pohjoismainen naalikanta kävi 2000-luvun alussa aallonpohjassa, ja oli heikoimmillaan vain noin 100 aikuisen yksilön kokoinen.