Hammaslääkäri: ”Somehymyn hankkineilla on todennäköisesti tekohampaat ennen nelikymppisiä”

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Sosiaalisen median vaikuttajat omaavat valkoisen hymy. Hampaat on haettu usein jopa Turkista asti, koska kustannukset kotimaassa saattaa olla liian suuret etenkin uraansa aloittelevalle sometähdelle. Pääasiana on, että hammasrivistö on suora ja vitivalkoinen.

Todellisuudessa ihmiset joutuvat maksamaan kovan hinnan valkoisen hymyn saadakseen. Heidän omat hampaansa viilataan pieniksi ja niihin asennetaan kruunut. Hammaslääkärit ovat jo pitkään olleet huolissaan trendistä, ja varoittavat nyt nuoria tulevaisuuden vaaroista.

Yhdysvaltojen Detroitista kotoisin oleva Zainab Mackie -niminen hammaslääkäri on huolestunut siitä, kuinka paljon nuorten ihmisten terveitä hampaita hiotaan pois kruunujen asentamisen vuoksi. Kruunut eivät ole heille edes pakollisia ja kyse on silkasta turhamaisuudesta terveyden sijaan.

Lontoossa klinikkaansa pitävä hammaslääkäri Shaadi Manouchehri on puolestaan muistuttanut hampaiden hionnan riskeeraavan hermot ja juuret, jolloin lopputuloksena saattaa olla koko hampaan poistaminen. Nyt tehtävät toimenpiteet vaativat säännöllistä huoltoa tai suun terveys on vaarassa. Huolto vaatii puolestaan rahaa.

Olipa hampaissa sitten kuoret tai kruunut, on ne vaihdettava 10-15 vuoden välein. Myöhään teini-iässä olevien somekäyttäjien tapauksessa Manouchehri arvioi, että vaikuttajien on tehtävä tämä toimenpide vähintään neljä tai viisi kertaa elämänsä aikana.

– Hampaat eivät kestä kyseistä toimenpidettä niin montaa kertaa. Ihmiset, jotka hankkivat kruunuja nuorena ilman, että he tarvitsevat niitä, voivat pilata hampaansa loppuelämänsä ajaksi ja tarvita proteeseja 40-vuotiaana, hän kertoo.

@drshaadimanouchehri ♬ original sound – Dr S Manouchehri
@drzmackie Difference between crowns & veneers! #tiktokpartner #learnontiktok #veneers #dentalcrown #dentist intro vid: @ellisenoorahhamadi ♬ original sound – Your TikTok Dentist