Neuvola täyttää sata vuotta – suomalaisen hyvinvoinnin lähtökohta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ensimmäinen neuvola perustettiin Helsinkiin vuonna 1922. Neuvoloiden ansiosta imeväiskuolleisuus laski ja pikkulasten terveys parani huomattavasti. Neuvolatoiminnan satavuotisjuhlavuotta vietetään tänä vuonna. Kyseessä on suomalainen ja koko maailman mittakaavalla harvinainen, lapsiperheen ja hoitohenkilökunnan tapaamispaikka.

Neuvolassa lähtökohtana on perheiden yksilöllinen kohtaaminen, ohjaaminen ja tukeminen. Palvelut ovat kynnyksettömiä ja asiakkaiden arvostamia. Neuvolan keskeisiä tehtäviä ovat perhesuunnitteluneuvonta, raskauden seuranta, lapsen kasvun ja kehityksen seuranta, vanhemmuuden ja parisuhteen tukeminen, koko perheen terveyden ja turvallisuuden edistäminen sekä sairauksien ehkäisy ja oikea-aikaisen varhaisen tuen tarjoaminen sitä tarvitseville.

Varhaisina vuosina neuvolapalvelut perustuivat enemmän koti- kuin vastaanottokäynteihin. Neuvolan terveydenhoitajat tavoittavat lähes kaikki raskaanolevat, lapset ja lapsiperheet, joten heillä on merkittävä rooli väestön terveyden edistämistyössä. Ensimmäinen neuvola avattiin Lastenlinnan halkokellarissa.