Spraykermavaahdolle ikäraja New Yorkissa – yllättävä syy taustalla

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Valmiin suihkutettavan kermavaahdon ostaminen ei enää onnistu New Yorkissa alle 21-vuotiailta. Yhdysvaltojen osavaltiossa säädettiin taannoin laki, jonka vuoksi spraykermavaahtoa ostavien täytyy todistaa ikänsä kassalla.

Lakimuutoksen taustalla on Times Union -lehden mukaan kermavaahdon aerosolipulloissa käytetty dityppioksidi. Myös ilokaasuna tunnettu dityppioksidi aiheuttaa sisään hengitettynä lyhytkestoisen päihtymystilan. Ilokaasun vaaroina ovat muun muassa happivajeesta aiheutuvat onnettomuudet ja esimerkiksi B12-vitamiinivajaus pitkäaikaisen käytön seurauksena.

Yhdysvaltaiset viranomaiset ja poliittikot pelkäävät nuorten ostavan spraykermavaahtoa päihtymistarkoituksissa. Ilokaasun myynti päihdekäyttöön on Suomessakin kiellettyä. Suomessa spraykermavaahdon myyntiä alaikäisille ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole kielletty.