Tekoallas tyhjennettiin: Vanha kirkko paljastui veden alta

Matkailu · Terhi Piiroinen

Eurooppaa piinava kuivuus on vaikuttanut maisemien muuttumiseen. Veden pinnan laskiessa ja esimerkiksi patojen tekoaltaiden veden hyödyntämisssä on paljastunut historiallisia rakennelmia, joista yksi on Katalonian koillisosassa seisova kirkko. Kirkko on rakennettu Sant Roma de Saun kylään 1000-luvulla.

Kirkko jäi veden alle padon rakennustyön jälkeen. Pato rakennettiin 60-luvulla, ja sen jälkeen rakennuksesta pilkisti esiin pelkkä kellotorni. Nyt se seisoo kokonaan kuivalla maalla ja näyttää samalta kuin tuhat vuotta sitten, tosin kirkko on raunioitunut. Kirkko on tullut esiin monta kertaa aiemminkin.

Espanjassa on rakennettu runsaasti patoja 1960-luvulla. Tekojärvet ovat peittäneet alleen kokonaisia kyliä ja historiallisia paikkoja. Ne tulevat näkyviin, kun tekoaltaista lasketaan vettä ihmisten käyttöön.