Energiakriisi saattaa vaikuttaa vessapaperin valmistukseen – hamstraus alkoi taas

Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Suomalainen metsäteollisuusyhtiö Metsä Group julkaisi taannoin tiedotteen, jonka mukaan Euroopan energiakriisi voi vaikuttaa myös vessapaperin valmistukseen. Erityisen haastavat olosuhteet ovat Itä- ja Länsi-Euroopan tehtailla, joissa suomalaisten pehmopaperi valmistetaan.

Varoituksella vaikuttaa olleen vaikutus suomalaisiin, sillä wc-paperin hamstraajia on nimittäin näkynyt jo jonkin verran kaupoissa. MTV Uutisten mukaan esimerkiksi S-ryhmän markettikaupan myyntipäällikkö Juhani Haara kommentoi pehmopapereiden myynnin nousseen 15 prosentilla edellisviikkoon verrattuna. K-ryhmän tavarakaupan johtaja Harri Hovin mukaan menekki oli perjantain ja sunnuntain välisenä aikana noin kaksinkertaista.

Vielä tilanne ei ole aivan samanlainen kuin koronakriisin alussa vuonna 2020. Tuolloin myynti nousi viikkotasolla jopa 150 prosentin kasvuun pandemiaa edeltäneeseen myyntiin verrattuna.

Wc-paperin kuitenkin vakuutetaan riittävän halukkaille. S-ryhmä päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho kommentoi Ylelle S-ryhmässä myytävän paperin olevan kotimaista, ja sama koskee myös K-ryhmää. Suomalaisiin tehtaisiin tuotantoseisokit eivät toistaiseksi vaikuta.