Suomalaiset eivät osaa kehua itseään – siitä olisi apua työmarkkinoilla

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomalainen menee ystävälleen kylään. Kun ystävä kysyy, että otatko kahvia, niin hän vastaa: ”Ei minun takia tarvitse keittää”. Tässä lauseessa piilee suomalaisuuden ydin.

Työmarkkinoilla olisi kuitenkin etua, jos osaisi kehua ja arvostaa itseään. On itsetunnolle hyödyllistä tunnistaa omat voimavarat ja parhaat puolet. Siitä on erityisen suuri apu silloin, kun halutaan edetä työuralla. Kun työnhakija osaa brändätä itsensä, puhutaan tärkeän työelämätaidon hallitsemisesta.

YTK:lle lausuntonsa antaneet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että brändi-termillä on Suomessa hirveän negatiivinen kaiku. Kertovathan tästä jo lukuisat sanonnatkin: ”oma kehu haisee”, ”vaatimattomuus kaunistaa”, ”laiska töitään luettelee” ja ”joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa”.

Viisi syytä, miksi oman osaamisen esittelyä kannattaa opetella

1. Saat helpommin töitä2. Tunnet paremmin itsesi ja osaamisesi3. Sosiaalinen pääoma lisää myös taloudellista pääomaa4. Luottamus lisääntyy5. Löydät piilotyöpaikkoja