Suomen poliisin nimissä leviää huijausviestejä – tunnistaa kehnosta kieliasusta

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Poliisi varoittaa poliisijohdon nimissä lähetetyistä huijausviesteistä. Kaakkois-Suomen poliisin tietoon on tullut tapauksia, joissa viestien vastaanottajaa on peloteltu oikeustoimilla. Viestesissä vastaanottajaa lähestytään tekaistuun rikosepäilyyn liittyen.

Vastaanottajaa pelotellaan tuomioistuimen haasteella, pidätysmääräyksellä ja kansalliseen rikollisten rekisteriin joutumisella. Viesteissä kehotetaan ilmoittautumaan sähköpostilla lyhyen määräajan sisällä. Poliisin mukaan viestit on kirjoitettu heikolla suomen kielellä.

Epäilyttävien viestien suhteen tulee noudattaa erityistä varovaisuutta, sillä esimerkiksi linkkien tai liitteiden avaaminen voi johtaa haittaohjelman asentumiseen laitteeseen. Viesteillä saatetaan myös kalastella esimerkiksi salasanoja tai pankkitunnuksia.

Poliisi kehottaa poistamaan edellä kuvan kaltaiset viestit avaamatta liitteitä tai linkkejä. Sähköpostiin jo vastanneita ja pankkitietojaan antaneita kehotetaan olemaan yhteydessä omaan pankkiin ja tekemään rikosilmoitus. Huijausviestejä voidaan tutkia nimikkeillä, kuten virkavallan anastus ja petoksen yritys.