Juuri nyt: Kuningatar Elisabet on kuollut

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailman merkittävimpiin hallitsijoihin lähes koko pitkän elämänsä ajan lukeutunut Iso-Britannian kuningatar Elisabet on kuollut. Hän oli menehtyessään 96-vuotias. Kuningatar vietti viimeiset päivänsä Skotlannissa Balmoralin linnassa, jossa hän hyväksyi vain muutamia päiviä sitten maan pääministerin vaihdoksen.

Hallitsijan kuolemasta ilmoitetaan julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan avainhenkilöille toteamalla, että ”London Bridge is down”. Joidenkin tietojen mukaan tämä pätee vain, jos kuningatar olisi menehtynyt Lontoossa. Mikäli hän menehtyy Balmoralissa, on koodinimi lehtitietojen mukaan Operaatio Yksisarvinen. Oli koodinimi kumpi tahansa, tämän jälkeen alkavat tarkoin suunnitellut seremoniat.

Kuningatar Elisabetin poika Charles perii kruunun ja toimii jatkossa kuninkaana. Hovin mukaan kuningatar menehtyi rauhallisesti torstaina iltapäivällä.

Kuningatar jätti viimeisinä kuukausinaan monia perinteisiä tapahtumia väliin ja torstaina hänen terveydentilansa kerrottiin heikentyneen nopeasti. Torstaina kuninkaallisen perheen jäseniä kutsuttiin Balmoralin linnaan jättämään jäähyväisiä kuningattarelle.

Paikalla olivat lehtitietojen mukaan Prinssi Charles ja Camilla, prinsessa Anne, prinssi Andrew sekä prinssit William ja Harry. Kuninkaallisen perheen jäseniä kuljettava yksityiskone laskeutui torstaina iltapäivällä Aberdeenin lentokentälle, josta on noin tunnin ajomatka Balmoralin linnaan.