Liikenneturva tarkkaili ajonopeuksia suojateiden lähellä: ”Moni kuljettaja reputti”

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Liikenneturva tarkkaili autoilijoiden nopeuksia 30 km/h alueilla ja suojateillä koulujen läheisyydessä elokuussa. Tulokset puhuivat karua kieltä, sillä kuljettajista vain 17 prosenttia ajoi rajoitusten mukaisesti. Jopa neljäsosalla ylinopeutta oli yli 11 kilometriä tunnissa.

– Tulokset eivät ole mieltä ylentäviä. On vielä huomattava, että nopeuksia mitattiin alueilla, joissa liikkuu päivittäin paljon koululaisia, Liikenneturvan tiimipäällikkö Tomi Niemi totea tiedotteessa.

Kuljettajan on annettava suojatielle tulevalle jalankulkijalle tietä, ja laki velvoittaa huomioimaan suojatien myös nopeudessa. Jo 10 kilometrin tuntivauhdin ylinopeus voi vaikuttaa kohtalokkaasti jarrutusaikaan ja törmäysnopeuteen. Niemi muistuttaa myös, ettei tietä ylittävä lapsi hahmota näköesteiden, hämärän tai pimeyden vaikutusta havainnointiin samalla tavalla kuin aikuiset.

– Tämän pistokokeen reputti liian moni kuljettaja. Autoilijan tekemät valinnat eivät kohdistu pelkästään omaan matkantekoon, vaan vaikutusketju jatkuu suojattomaan liikenteeseen ja koulumatkoihin. On muistettava, että lapsen on vaikeaa arvioida lähestyvän ajoneuvon nopeutta ja etäisyyttä, Niemi kertoo.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.