Nyt tehdään runsaasti rottahavaintoja – syksy hyvä ajankohta torjuntaan

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomessa yleisesti esiintyvä rotta on kaikkiruokainen ja se lisääntyy nopeasti. Rotan erottaa hiirestä sen hännästä. Rotat hakeutuvat syksyllä lämpimään, joten tällöin kannattaa suorittaa myös niiden torjuntaa.

– Jokainen kiinteistönomistaja voi vaikuttaa jyrsijöiden torjuntaan omalla toiminnallaan ja varsin arkisilla ratkaisuilla. Etenkin omakotialueilla torjunta onnistuu parhaiten asukkaiden yhteistyönä, kertoo Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä.

Myös Pohjois-Karjalassa on tehty runsaasti rottahavaintoja syksyllä ja niistä on tehty ilmoituksia ympäristöterveydenhuollolle. Terveystarkastajat ohjaavat kiinteistönomistajia torjuntaan.

– Varsinaisen loukuilla tapahtuvan torjunnan lisäksi jokaisen tulisi omassa pihapiirissään huolehtia siitä, ettei rotilla tai muillakaan jyrsijöillä ole lymy- tai ruokapaikkoja. Jäteastioiden on oltava ehjiä ja kannellisia. Astioiden ulkopuolelle ei saa kerätä jätteitä, eikä roskapusseja tule jättää yöksi esimerkiksi terassille. Tarvittaessa on tihennettävä jäteastioiden tyhjennyskertoja, ympäristöterveydenhuollosta opastetaan.

Lemmikkien ruokintaa ulkona on vältettävä ja lintujen ruokintapaikat tulee pitää puhtaana. Loukut tulee myös suojata siten, etteivät muut eläimet joudu niihin. Jos oma torjuntatoimi ei riitä, kannattaa kääntyä tuholaistorjujan puoleen.