NASA teki historiallisen löydön Marsista – voiko olla merkki elämästä?

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasan Perseverance-mönkijä etsii Marsista muun muassa mahdollisia elämän merkkejä. Nyt avaruushallinto on tiedottanut mönkijän tehneen punaisella planeetalla hämmästyttäväksi kuvailtuja löytöjä.

Perseverance on kerännyt näytteitä Jezero-kraatterista, jossa sijaitsi muinoin joki ja järvi. Tuoreista kivinäytteistä löydettiin aikaisempaa enemmän orgaanista ainesta. Näytteet tullaan toimittamaan tulevaisuudessa Maahan lisätutkimuksia varten.

Perseverance alkoi tutkimaan Jezeroa 17 kuukautta sitten. Mönkijä etsii merkkejä mahdollisesta muinaisesta elämästä miljardien vuosien takaa, jolloin Marsin olosuhteet eivät olleet yhtä karut kuin nykyään. Muinaista järveä pidetään etsinnöille otollisena seutuna.

Aivan hetkeen näytteitä on turha odottaa Maahan tutkittavaksi. BBC:n mukaan Nasan ja Euroopan avaruushallinto Esan tämänhetkisenä tavoittetena on saada näytteet Maahan vuonna 2033.