Katse yötaivaalle – Jupiter on lähimpänä maapalloa 60 vuoteen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Syyskuun lopussa on hyvä tilaisuus nähdä yötaivaalla aurinkokuntamme suurin planeetta, Jupiter. Kaasujätti on 26. syyskuuta lyhimmän etäisyyden päässä maapallosta noin 60 vuoteen. Jupiter on syyskuussa lähimmillään maata noin 590 miljoonan kilometrin päässä planeetastamme.

Planeetta on osunut yhtä lähelle maapalloa viimeksi vuonna 1963. Kaukaisimmillaan Jupiter sijaitsee noin 965 milljoonan kilometrin päässä maasta. Jupiterin voi nyt sääolosuhteiden sen salliessa erottaa erityisen hyvin yötaivaalta myös toisesta syystä. Jupiter on 26. syyskuuta oppositiossa, eli sen maahan näkyvä puoli on kokonaan auringon valaisema.

Jupiter näkyy syyskuussa eteläisellä yötaivaalla. Space.com-sivuston mukaan Jupiter näkyy maahan nyt jopa 11 prosenttia suurempana ja puolitoista kertaa kirkkaampana kuin huhtikuussa 2017. Tuolloin planeetta oli kiertoradallaan kauimpana auringosta.