Elokuussa jyrisi ennätyksellisen paljon – Suomessa paikannettiin 87 000 maasalamaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa oli tänä vuonna runsas ja näyttävä ukkoskesä. Ukkoskauden aikana salamoita havaittiin keskimääräistä enemmän. Elokuussa niitä nähtiin Ilmatieteen laittoksen mukaan jopa poikkeuksellisen paljon. Suomessa havaittiin touko-syyskuussa noin 157 000 maasalamaa.

Määrä on lähes viideosan vuosien 1960-2021 keskiarvoa, noin 132 000 salamaa suurempi. Pelkästään elokuussa maalasamoita paikannettiin jopa lähes 87 000 kappaletta. Kuukauden salamamäärä rikkoi mittaushistorian elokuun ennätyksen. Se oli lähes kolminkertainen elokuun keskiarvoon verrattuna. Yli 80 000 havaitun maasalaman rajapyykki on mennyt Suomessa elokuussa rikki vain kahdesti aikaisemmin vuosina 1972 ja 1973.

Suuri osa elokuun salamasaldosta kirjattiin kahtena rajuna ukkospäivänä 17. elokuuta ja 19. elokuuta. Jälkimmäisenä Suomessa havaittiin jopa 34 000 maasalamaa, mikä on suurin yhden vuorokauden salamamäärä 2000-luvulla. Ilmatieteen laitoksen mitaushistorian päiväkohtainen ennätys on 40 000 maasalamaa.

Tutkija Antti Mäkelän mukaan salamoita kirjattiin kesällä runsaasti Pohjoismaiden alueella nimenomaan Suomessa. Salamaennätykseen vaikutti todennäköisesti poikkeuksellisen lämmin ja kostea elokuun sää.