Pohjoismaiden hyvinvointi yhä vertaansa vailla – Suomella viisi menestystekijää

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Täytyy mennä kauas, että näkee lähelle. Osa suomalaisista valittaa asioista, jotka ovat koko maailman ihmisten ongelmien mittakaavalla varsin pieniä ja vähäpätöisiä. Pohjoismaissa on poikkeuksellisen hyvinvoiva systeemi, jossa peruspilareina ovat erilaiset poliittiset prosessit.

Nyt suuri tutkijoiden joukko on liittänyt tietämyksensä yhteen kirjaan. On syntynyt teos nimeltään Successful Public Policy in the Nordic Countries: Cases, Lessons, Challenges, jossa esitellään 23 syvällistä tapaustutkimusta Ruotsista, Suomesta, Norjasta, Tanskasta ja Islannista. Nämä tapaukset ovat hyvinvoinnin peruspilareita – ja jopa poikkeuksellisia muun maailman mittakaavalla.

Suomesta mukaan on listattu viisi poliittista menestystarinaa. Ne ovat äitiyspakkaus, peruskoulujen laadunvarmistus, yleinen asevelvollisuus, kunnallisten päätöksentekoelinten sukupuolikiintiöt sekä ”asunto ensin” -politiikka. Suomessa pidetään lähes itsestäänselvyytenä sitä, että on katto pään päällä. Jossain muualla se on ainoastaan työssäkäyvien ihmisten etuoikeus – eikä aina silloinkaan.