Tutkimus: Koirat voivat haistaa ihmisen stressin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Uudet havainnot ovat paljastaneet, että ihmisen paras ystävä pystyy haistamaan stressin. Koirat havaitsevat paineen alla olevien ihmisten kehon kemiallisia muutoksia hengityksessä ja hiessä. Belfastin Queen’sin yliopiston tutkijat panivat neljä koiraa haistelemaan kehon nesteitä.

Mukana oli stressaantuneiden ja rentoutuneiden ihmisten kehon nesteitä. Eläimet pystyivät erottamaan nämä kaksi ryhmää 94 prosentin tarkkuudella.

– Löydökset osoittavat, että me ihmiset tuotamme stressaantuneena erilaisia hajuja hien ja hengityksen kautta, ja koirat voivat erottaa nämä hajut rentoutuneesta ihmisestä, vaikka henkilö olisi niille ventovieras, tohtoriopiskelija Clara Wilson sanoi.

– Tutkimus korostaa, että koirat eivät tarvitse visuaalisia tai ääniin perustuvia merkkejä havaitakseen ihmisen stressiä. Tämä voi olla hyödyllistä tietoa palvelukoirien ja terapiakoirien koulutuksessa.