12 vinkkiä syyslomalle Viroon

Matkailu Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa koululaiset ja heidän vanhempansa valmistautuvat parhaillaan jo syysloman viettoon, ja monille eteläinen naapurimme Viro on houkutteleva vaihtoehto elämyksineen moneen makuun. Tallinna on monille suomalaisille jo valmiiksi tuttu, mutta Virosta löytyy paljon muutakin nähtävää ja koettavaa. Myös syyslomalla. Tässä on koottu kaksitoista vinkkiä Viron syyslomasta.

1. Tallinnan merimuseo

Tallinnan Paksun Margareetan torni kätkee sisälleen merimuseon, jonka pohjakerroksessa päästään kummastelemaan nykyisen Kadriorgin puiston kaivauksista löytynyttä ja pelastettua yli 700-vuotiasta laivahylkyä sekä oppimaan millaisia Hansa-kauppiaiden matkat olivat. Muissa kerroksissa tutustutaan niin suuriin purjelaivoihin kuin nykyajan merenkulkuun. Ylimmän kerroksen kahvilan terassi, josta avautuvat näkymät yli kaupungin.

2. Keksintötehdas Proto

Kuva: Visit Estonia

Tallinnan nähtävyyksiin kuuluu myös keksintötehdas Proto. Siellä pääsee kokeilemaan vaikka esimerkiksi miltä tuntuu kävellä meren pohjassa, ajaa höyryveturia tai polkea E.T.:n lailla kaupungin kattojen yllä. Tekemisen ohella mieleen tarttuu myös rutkasti tietoa.

3. Keskiaikainen salapoliisiseikkailu

Kuva: Visit Estonia

Keskiaikaiseen Tallinnaan sijoittuvista Indrek Harglan Apteekkari Melchior -dekkareista valmistui keväällä myös elokuva. Historiasta kiinnostunut voi lähteä kiertämään kaupunkia apteekkarin jalanjäljissä muun muassa Olevisten kirkkoon ja Piritan luostarin raunioille. Raadinapteekissa voi tutustua entisajan rohtoihin ja lääkintään. Ilmaisesta Tallinnan Vanhankaupungin äänioppaasta voi valita sopivan teeman ja lähteä tutkimusretkelle keskiaikaisen kaupungin historiaan.

4. Nukketeatterimuseo

Kuva: Visit Estonia

Perheen pienimmille sopiva Nukketeatterimuseo sijaitsee Tallinnan sydämessä. Sen näyttely kertoo Viron valtionnukketeatterin eli nykyisen Viron nuorisoteatterin kiehtovasta 70 vuoden taipaleesta satunäytelmineen. Hauskinta on kuitenkin päästä itse leikkimään käsi- ja sorminukeilla.

5. Kiipeilypuisto Tallinnan Kivi Climbing

Kuva: Visit Estonia

Baltian suurin kiipeilypuisto on Tallinnan Kivi Climbing. Yli 500 neliön kokoinen seinäpinta-ala tarjoaa haasteita monen tasoisille harrastajille. Tarjolla on myös asiantuntevaa ohjausta aloittelijoille ja lapsille, joten kohti korkeuksia voi kavuta turvallisesti.

6. Euroopan suurin trampoliinipuisto

Kuva: Visit Estonia

Tallinnassa sijaitsee trampoliini- ja pelikeskus Super Skypark. Jalkapallokentän kokoinen trampoliinialue on Euroopan suurin. Puistossa pääsee seikkailemaan myös kymmenen metrin korkuiselle kiipeilyalueelle, josta on liukumäki takaisin maan tasolle.

7. Tallinnan eläintarha

Kuva: Stara

Perheen matkan Tallinnaan kruunaa vierailu eläintarhassa, jossa on laaja kokoelma eläimiä. Voit käydä tervehtimässä eläinpuistossa vaikka afrikannorsua tai ihmettelemässä suippohuulisarvikuonoa. Voit tavata myös vuorikauriita, amurintiikereitä ja jääkarhuja. Pääsylippurahoja käytetään uhanalaisten lajien suojeluun.

8. Kylpylälomaa ja hemmottelua

Kuva: Visit Estonia

Kylpylälomaa rakastaville on reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta tarjolla Laulasmaan Hotelli LaSpa. Siellä voi nauttia sisä- ja ulkoaltaasta sekä aromi-, suola-höyry- ja käpysaunasta. Kylpylähotellia ympäröi majesteettisen havumetsä, jonka patikointireiteistä voi nauttia koko perheen voimin. Hotellin ravintola Wicca löytyy myös uudesta Michelin-ravintolaoppaasta ja on muissakin listauksista arvioitu yhdeksi Viron parhaista.

9. Pärnussa kiipeilyä ja nopeita autoja

Kuva: Visit Estonia

Kylpylöistään tunnetussa Pärnussa touhukkaimmat lapset voivat purkaa energiaansa muuallakin kuin uima-altaassa. Pärnun seikkailukeskuksessa pääsee kiipeilemään peräti 12 metrin korkeuteen. Lisäjännitystä tuovat Tarzan-hypyt. Vauhdista nauttiville vanhemmille löytyy Pärnusta myös Viron ainoa kansainväliset mitat täyttävä moottorirata Porsche Ring -autourheilukeskus, jossa voi testata ajotaitoja täysverisellä urheiluautolla.

10. Luonnon ihmeitä Tartossa

Kuva: Visit Estonia

Tartossa aika kuluu mukavasti luonnontieteellisessä museossa, jossa pääset näkemään täytettyjä eläimiä eri puolilta maailmaa aina kirahvista biisoniin. Osa näyttelystä on toiminnallista, ja niinpä pääset kokemaan, miten esimerkiksi perhoset lentävät öisin tai millä tavalla muinainen panssarikala liikkui.

11. Tiedettä ja toimintaa Tartossa

Kuva: Visit Estonia

Tarton kaupunkiin matkaaville tiedekeskus AHHAA on hauska paikka oppia uutta. Syysloman aikana siellä on esillä liikunta-aiheinen näyttely, jossa pääset selvittämään muun muassa, miten nopeasti pystyt juoksemaan tai millä vauhdilla heittämäsi pallo lentää.

12. Linnan salaisuuksia Narvassa

Kuva: Visit Estonia

Itä-Viron kuuluisimpiin turistikohteisiin kuuluu Narvassa sijaitseva 300-vuotias Victorian linnake. Se on entisöity, ja nyt ruutikellareissa ja kasemateissa pääsee tutustumaan entisajan sodankäyntiin. Jos haluat tutustua linnakkeeseen suomenkielisen oppaan johdolla, tee varaus ennakkoon. Englanniksi opastusta on tarjolla aina. Matkalla Narvaan kannattaa pistäytyä myös upeissa kartanoissa.