Nyt se on tutkittu: Koira tekee ihmisestä sosiaalisemman

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Uudet havainnot ovat paljastaneet, että yhteisen ajan viettäminen koirien kanssa vaikuttaa ihmisen sosioemotionaalisiin toimintoihin. Tästä tiedosta voi olla hyötyä esimerkiksi eläiavusteisessa terapiassa. Tiedossa ei ole, onko muilla eläimillä samankaltaisia vaikutuksia, koska tutkimus toteutettiin pelkästään koirien kanssa.

Koirien katseleminen, tunteminen ja koskettaminen lisää hermosoluja niiden aivojen alueella, joka säätelevät emotionaalista vuorovaikutusta. Samanlaista vaikutusta ei ole esimerkiksi pehmolelun silittämisen kanssa. Sveitsin Baselin yliopistossa tehdyn tutkimuksen toivotaan parantavan ihmisten hoitoja eläinavusteisessa kliinisessä terapiassa.

– Löydökset ovat merkittäviä potilaille, joilla on puutteita motivaatiossa, tarkkaavaisuudessa ja sosioemotionaalisessa toiminnassa, tutkija Rahel Marti sanoi.

– Eläinten integroiminen terapeuttisiin interventioihin saattaa siksi olla lupaava lähestymistapa emotionaalisen osallistumisen ja huomion parantamiseen.

Samaan aikaan toinen tutkimus on osoittanut, että lemmikit olivat valtava etu ihmisten mielenterveydelle koronaviruspandemian aikana. Yorkin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan lähes 90 prosenttia omistajista sanoi, että heidän eläimensä olivat auttaneet heitä selviytymään henkisesti paremmin yhteiskunnan ollessa suljettuna.