Sanna Marinin hallitus unohti sotilaiden hyvinvoinnin – puolustusvoimien henkilökunta kuormittunut

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Upseeriliiton mukaan Suomen puolustusvoimien henkilöstö on tällä hetkillä kovan työkuorman alla. Sotaharjoitukset että kertausharjoitukset ovat tuplaantuneet. Tämä on johtanut siihen, että sotilailla ei ole mahdollisuutta palautua.

Hallituksen talousarvioesityksessä päätetään myös sotilaallisen puolustuksen määrärahoista. Puolustusministeriö esittää materiaalihankintoihin 20 prosentin korotusta 1,6 miljardiin euroon, mutta henkilöstön puolustuskykyyn, kuten jaksamisen ja työaikasuojelun parantamiseen ei euroakaan. Upseeriliiton puheenjohtaja, everstiluutnantti Ville Viita on pettynyt.

Eduskunnan puolustusvaliokunta on kiinnittänyt jo aiemmin huomiota Puolustusvoimien henkilöresurssien lisäämiseen ja työssä jaksamisen haasteisiin. Koska turvallisuusympäristö on muuttunut merkittävästi, henkilöstön tilanne on kääntynyt vieläkin vaikeammaksi.

– Toiminnan sykli on kova ja nyt mennään kirjaimellisesti harjoituksesta toiseen. Kesän kansainväliset harjoitukset ovat lisänneet joukko-osastojen työkuormaa. Valmius näkyy jokaisella tasolla, tilannetta kuvaa Upseeriliiton puheenjohtaja Ville Viita.

Upseeriliiton mukaan työaikasuojelua on parannettava uudistamalla vuodelta 1970 peräisin oleva Puolustusvoimien henkilöstöä koskeva työaikalaki. Lisäksi henkilöstöä tarvitaan enemmän kuin mitä talousarviossa on esitetty.