Nyt tuli vakava varoitus: Puhdista räystäskourut vain turvavarusteissa – voi tulla muuten kalliiksi

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

LähiTapiolan tilastojen mukaan räystäskourujen ja katon putsauksessa sattuu kymmenittäin, pahimmillaan jopa yli sata tapaturmaa vuosittain. Etenkin pudotessa saaduista vammoista voivat olla vakavia.

– Usein räystäskourujen putsausta tehdään yksin tikapuilta, jotka eivät ole kiinteät seinätikkaat, tikkaat ovat jo ajan patinoimat tai tikkaille noustessa ne lähtevät liukumaan. Katon tai kourujen puhdistuksen yhteydessä tapahtunut tikapuilta putoaminen on hyvin yleinen tapaturma, LähiTapiolan korvauspalveluiden asiantuntija Sari Laakso sanoo.

Laakso muistuttaa, että räystäskourujen ja katon puhdistaminen olisi aina hyvä tehdä apurin kanssa. Irtotikkaita käytettäessä on hyvä muistaa palokunnan yleinen neuvo: yksi kiipeä, toinen tukee. Ennen irtotikkaille kiipeämistä olisi aina varmistettava niiden kunto ja asettava ne tukevalle painumattomalle alustalle oikeaan nojakulmaan. Lisäksi on aina huolehdittava, että asianmukaiset turvavarusteet ovat käytössä.

-Vakuutus ei välttämättä korvaa täysimääräisesti, jos tapaturma on aiheutunut esimerkiksi huolimattomasta tikapuiden ja muiden välineiden käsittelystä. Korvausvähennyksiä voi myös tulla, jos töitä on tehty ilman turvavarusteita, Laakso huomauttaa.