Nyt kannattaa tarkkailla yötaivasta – Orionidit-tähdenlentoparvi näkyy parhaiten viikonloppuna

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Taivaankannen ilmiöistä kiinnostuneiden kannattaa suunnata katse jälleen kohti yötaivasta. Loka-marraskuussa taivaalla loistavat orionidin parven tähdenlennot. Parven huippukohta sijoittuu sopivasti viikonlopulle eli 21.-22. lokakuuta.

Orionidien parvi on aktiivinen 7. marraskuuta asti. Parven huipun aikana parhaissa olosuhteissa voi nähdä 10-15 meteoria tunnin aikana. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan meteorien radiantti eli tulosuunta sijaitsee maasta katsottuna Orionin Betelgeuzen ja Kaksosten Alhenan tähden välillä.

Paras havaintoaika orionideille on aamunkoitteessa radiantin sijaitessa korkealla taivaalla. Orionidit ovat peräisin Halleyn komeetan pölyvanasta. Varsinaista komeettaa päästään ihastelemaan Maapallolta käsin seuraavan kerran vasta vuonna 2061.