NASA julkaisi upean kuvan – teleskooppi ikuisti Luomisen pilarit

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

James Webb -avaruusteleskooppi laukaistiin avaruuteen viime joulukuussa. Nyt Yhdysvaltojen Avaruushallinto NASA on julkaissut upean kuvan, jonka teleskooppi otti Kotkasumussa sijaisevasta Lumisen pilarina tunnetusta kaasu- ja pölymuodostelmasta.

Luomisen pilarit kuvattiin vuonna 1995 James Webbiä edeltäneellä Hubble-avaruusteleskoopilla. Ikoniseksi muodostuneesta kuvasta tuli yksi Hubblen kaikkien aikojen tunnetuimmista otoksista. Tuore kuva on vielä huomattavasti yksityiskohtaisempi.

Luomisen pilarit sijaitsevat noin 6 500 valovuoden päässä Maapallosta. Jättiläismäinen muodostelma on itsessään kymmenien biljoonien kilometrien kokoinen. Viileästä vetykaasustta ja tähtienvälisestä pölystä koostuvat pilarit ovat uusien tähtien synnyinsijoja.

Tuore kuva otettiin Webbin lähi-infrapunakamera NIRCamilla. Eri maiden yhteistyönä syntynyt avaruusteleskooppi on kaikkien aikojen suurin ja tehokkain laatuaan. Projekti maksoikin kokonaisuudessaan jopa noin 10 miljardia euroa.