Suomessa nähdään osittainen auringonpimennys – suurimmillaan idässä ja pohjoisessa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa päästään ihastelemaan lokakuun loppupuolella osittaista auringonpimennystä, ainakin jos sää sen sallii. Pimennys alkaa tiistaina 25. lokakuuta hieman puolenpäivän jälkeen.

Pimennys ilmenee Suomessa suurimpana idässä ja pohjoisessa, pienimpänä lännessä ja etelässä. Utsjoella Auringon halkaisijasta peittyy Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan parhaimmillaan 69 prosenttia, Maarianhaminassa puolestaan 59 prosenttia.

Aurinkoa ei tietenkään pidä katsoa suoraan suojaamatta silmiä pimennyksen aikana tai muulloinkaan. Pimennystä voi seurata turvallisesti esimerkiksi Ursan välittämillä pimennyslaseilla ja suodatinkalvoilla tai esimerkiksi hitsarinlasilla numero 14. Sen sijaan valotetut filmit, noetetut lasit tai tavalliset aurinkolasit eivät suojaa verkkokalvoja riittävästi.

Ursan mukaan lokakuun osittainen auringonpimennys on yhteydessä 8. marraskuutta tapahtuvaan täydelliseen kuunpimennykseen, joka tosin näkyy Suomessa huonosti. Suomessa nähtiin viimeksi osittainen auringonpimennys kesäkuussa 2021. Seuraavaa päästään todistamaan koko maassa vasta maaliskuussa 2025.