Muistatko? Kelloja siirretään viikonloppuna talviaikaan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä on jälleen edessä mielipiteitä jakava järjestely. Sunnuntaina 30. lokakuuta kellot siirretään jälleen talviaikaan. Talviaika alkaa virallisesti kello 4 aamuyöstä.

Talviaikaan siirtyessä kelloja siirretään tunti taaksepäin. Hyvä muistisääntö on, että kellot siirretään talviaikaan aina lokakuun viimeisenä lauantaina. Kesäaikaan siirrtyään ensi vuonna 26. maaliskuuta 2023 kello 03:00.

Kellojen siirtely ja talviaikaan totuttelu voi aiheuttaa monissa ihmisissä väsymystä. Ihmisen vuorokausirytmiä säätelevällä sisäisellä kellolla kestää tyypillisesti aikansa tottua uuteen aikatauluun. Kellojen siirtelyn on jopa havaittu lisäävän sairaskohtausten todennäköisyyttä ja erityisesti ikäihmisten onnettomuusriskiä.

Talvi- ja kesäajasta luopumista on jo pohdittu EU-parlamentissa myöten, mutta toistaiseksi konkreettisia toimia sen lopettamiseksi ei ole tehty. Niinpä kellojen siirtely jatkuu toistaiseksi.