Mokkapala pääsi vihdoinkin sanakirjaan – herkkua leivottu 1940-luvulta

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Kielitoimiston sanakirja kertoo lisänneen uusia hakusanoja. Mukana on myös kaikilta lastenkutsuilta ja koulun myyjäisistä tuttu leivonnainen, eli mokkapala.

Kielitoimiston sanakirjan mukaan mokkapala on levynä paistettava, annospaloiksi leikattava leivonnainen, joka on maustettu kaakaojauheella ja päällystetty kahvinmakuisella kuorrutteella. On yllättävää, että sana pääsi sanakirjaan vasta vuonna 2022. Mokkapaloja on leivottu Suomessa tiettävästi jo 1940-luvulla.

Yhteishyvän mukaan alkuperäiseen pohjaan tuli vain margariinia tai voita, sokeria, maitoa, vehnäjauhoja, leivinjauhetta, vanilliinisokeria ja kaakaojauhetta. Täytteeseen taas tomusokeria, sulatettua rasvaa, vanilliinisokeria, vahvaa kahvia ja kaakaojauhetta. Koristeluna käytettiin kookoshiutaleita. Nykyään mokkapalat koristellaan nonparelleilla.

Mokkapaloja voi kutsua myös mokkaruuduiksi, masaliisaksi tai suklaapelliksi.