Sähkölaskusta ensi keväänä ehkä kotitalousvähennystä – näin se onnistuu

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Sähkö on nyt kaikkien omakotitaloasujien ykköspuheenaihe. Sen hinta tuottaa huolta ja päänvaivaa. Ensi talvelta ja keväältä on mahdollista saada kotitalousvähennystä sähkölaskuilta. Verottaja on nyt kertonut, miten vähennyksen anominen tapahtuu.

Kotitalousvähennystä voi ensi vuonna saada poikkeuksellisesti myös tammi–huhtikuussa kulutetun sähköenergian kuluista. Kyse on väliaikaisesta vähennyksestä, jolla halutaan auttaa korkeaa sähkön hintaa maksavia kotitalouksia. Sähkövähennystä voi hakea, jos sähköenergian kulut ovat tammi–huhtikuun aikana yhteensä yli 2.000 euroa.

Sähkövähennyksen suuruus on 60 prosenttia 2.000 euroa ylittävältä osalta, kuitenkin korkeintaan 2 400 euroa vakituista asuntoa kohden. Täyden vähennyksen saa, jos tammi-huhtikuun sähköenergialaskut ovat yhteensä 6.000 euroa. Kotitalousvähennyksessä on 100 euron omavastuu.

Sähkövähennyksen voi joko ilmoittaa verokorttihakemuksessa tammikuusta alkaen tai esitäytetylle veroilmoitukselle keväällä 2024. Verokorttia varten vähennyksen voi tehdä arvioimalla tammi-huhtikuussa toteutuvia sähköenergiakuluja oman kulutuksen ja sähkösopimuksen hinnan perusteella.

Jos maksettavia veroja ei ole niin paljon, että henkilö hyötyy sähkövähennyksestä, kannattaa hakea Kelan myöntämää sähkötukea. Sähkövähennystä ei voi saada, jos on saanut sähkötukea. Sähkövähennyksen saaminen ei pienennä muun kotitalousvähennyksen, esimerkiksi remontoinnista tai hoivatyöstä saatavan kotitalousvähennyksen määrää.