Santa Anan hirmutuulet iskivät Kaliforniaan – rekat kaatuivat kuin leluautot

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Santa Anan tuulet tuovat Yhdysvaltojen Kaliforniaan poikkeuksellisen kuivaa ja kuumaa ilmaa. Tällöin ulkona oleminen käy lähes sietämättömäksi suuren kuumuuden vuoksi. Tuulet voivat olla äärimmäisen voimakkaita ja tuhoa aiheuttavia. Niitä on joskus kutsuttu myös paholaisen lähettämiksi.

Santa Anan tuulet saavat alkunsa Great Basin -ylänköalueelta. Vuoristolta alas valuva tuulimassa voimistuu, kuivuu ja lämpenee matkalla Kaliforniaan. Kuuma ilmavirtaus on nyt pyyhkäissyt Kalifornian yli ja kaatanut matkallaan rekkoja kumoon. Yksikin kipinä voisi aiheuttaa tuulten avustuksella laajan maastopalon, joten tulen tekeminen tai varomaton tupakoiminen alueella on ehdottoman kiellettyä.

Santa Anan tuulet ovat katabaattisia tuulia. Samankaltaisia ilmiöitä on myös muualla maailmalla, mutta tuulet ovat yleensä kuivia ja kylmiä. Esimerkkinä Etelä-Ranskan Rhônen jokilaakson mistraali ja Adrianmeren itäosissa puhaltava Bora. Uudessa-Seelannissa katabaattinen tuuli on nimeltään The Barber, josta tulee mieleen puhuri mikä vie hiuksetkin päästä.