Seurantatutkimus vahvisti: Koronarokote ei lisännyt kuolleisuutta

Terveys · Tim Isokivi

Internetin keskustelupalstoilla leviävistä spekulaatioista huolimatta kuolleisuus ei ole Suomessa lisääntynyt koronarokotteiden myötä. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) seurantatutkimuksesta.

Seuranta toteutettiin aikavälillä 1. lokakuuta 2020 – 19. syyskuuta 2022. Tutkimuksessa tarkasteltiin koronarokotteiden saaneiden kuolleisuutta yhdeksän viikon aikana rokotuksista. Sitä verrattiin rokottamattomien kuolleisuuteen samana aikana.

Koronarokotusten saaneiden kuolleisuus oli seurantatutkimuksen perusteella selvästi rokottamattomia matalampi toisen, kolmannen ja neljännen rokotuksen jälkeen. Tulos oli sama riippumatta siitä, mitä rokotevalmistetta käytettiin. THL:n erikoistutkija Petteri Hovin mukaan se johtuu todennäköisesti suurelta osin muista syistä kuin rokotteen suojaavasta vaikutuksesta.

– Rokottamattomien joukossa on myös hyvin sairaita ihmisiä, joilla kuoleman riski on korkea. Koronarokotteen antamista on voitu heillä lykätä sairauden vuoksi. Rokotuksia ei myöskään yleensä anneta saattohoidossa oleville, jotka elävät elämänsä viimeisiä viikkoja tai kuukausia. Nämä seikat voivat nostaa kuolleisuutta rokottamattomien joukossa, Hovi kertoo.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 16 vuotta täyttäneiden rokotettujen kuolleisuutta 0-3, 4-6, sekä 7-9 viikkoa rokotteiden saamisen jälkeen. THL muistuttaa, että kun valtaosa väestöstä rokotetaan, kuolee osa väistämättä lyhyen ajan sisällä rokottamisesta. Seurantatutkimuksessa analysoitiin kaikki kuolemat riippumatta kuolinsyystä ja mahdollisesta haittaepäilyistä.