Lapista löytyi kahdeksan uutta hyönteislajia

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lapista on löydetty kahdeksan kokonaan uutta hyönteislajia, kertoo Metsähallitus. Lisäksi Lapin luonnosta löytyi kymmenen lajia, joita ei ole aikaisemmin tavattu Suomessa. Yhteensä 300 aiemmin muualla Suomessa tunnettua hyönteislajia puolestaan havaittiin ensi kertaa Lapissa.

Kahdeksasta täysin uudesta hyönteislajista seitsemän oli kärpäsiä ja yksi pistiäinen. Niiden rooli pölyttäjinä ja osana muuta ekosysteemiä on Luontopalveluiden suunnittelija Eerikki Rundgrenin mukaan toistaiseksi mysteeri. Luontopalvelut kartoitti hyönteisiä kahden kesän aikana erityisesti Keski- ja Itä-Lapin suojelualueilla.

– Hyönteisissä lajien levinneisyys ja yleisyys tunnetaan huonosti varsinkin täällä Lapissa. Viranomaistyönä kartoituksia tehdään harvakseltaan. Lapissa kartoitukset ovat aina olleet pitkälti vapaaehtoisten lajiasiantuntijoiden harteilla, Rundgren kertoo tiedotteessa.

Lapista löydetyt uudet lajit on seuraavaksi tarkoitus kuvata tieteelle. Siihen osallistuu myös ulkomaalaisia tutkijoita. Ainakin osalle lajeista on tarkoitus antaa nimi vielä ensi vuoden puolella.