Kaamos alkoi Utsjoella – aurinko nousee kahden kuukauden päästä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kaamos on jälleen virallisesti laskeutunut Suomen pohjoisimpaan kuntaan, Utsjoelle. Kaamoksen aikana aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle. Seuraavan kerran aurinko pilkistää Utsjoella vasta 17. tammikuuta 2023.

Kaamos etenee lähiviikkoina hiljalleen etelämpään. Todellinen kaamos rajoittuu kuitenkin vain Napapiirin pohjoispuolelle. Napapiirin eteläisemmissä osissa se myös kestää vähemmän aikaa kuin esimerkiksi Utsjoella.

Vaikka aurinko ei nouse kaamoksen aikana horisontin yläpuolelle, ei silloin ole jatkuvasti täysin pimeää. Taivas voi olla selkeällä ilmalla keskipäivän tunteina lähes taianomaisen sinertävä. Utsjoella pimeä saapuu kuitenkin jo puolenpäivän jälkeen.

Päivän pituuden vaihtelu vuodenaikojen välillä johtuu maapallon kallellaan olevasta akselista. Siksi vastaavasti kesällä Lapissa päästään kokemaan yötön yö. Vaihtelu ilmenee suurimmillaan napa-alueiden läheisyydessä ja pienimmillään päiväntasaajalla.