Kiinalaiset saivat tarpeekseen koronarajoituksista – laajoja protesteja ympäri maata

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kiinassa on ryhdytty protestoimaan laajoja ja vuosien ajan jatkuneita COVID-19-rajoituksia vastaan. Ihmiset ovat osoittaneet mieltä Shanghaissa ja Pekingissä. Kiinan zero covid -tyylinen toiminta ei ole osoittautunut oikeaksi tavaksi taudin hillitsemisessä.

Kiinassa on nähty odottamaton kansalaistottelemattomuuden aalto. Mielenosoitusten taso on suurempi kuin koskaan Manner-Kiinassa sen jälkeen, kun Xi Jinping nousi valtaan kymmenen vuotta sitten.

Ihmiset kokoontuivat Shanghaissa lauantai-iltana Wulumuqi Roadille mielenosoitukseen. Väkijoukko kohotti tyhjiä paperiarkkeja ilmaan, mikä on protestisymboli sensuuria vastaan. Myöhemmin he huusivat ja vaativat sulkutilojen lopettamista.

– Alas Kiinan kommunistinen puolue, alas Xi Jinping!, huudettiin netissä leviävillä videoilla protesteista.

Poliisi yritti hajottaa väkijoukon. Mielenosoitukset käynnistyivät, kun kotiinsa koronalukitussa kerrostalossa syttyi tulipalo Xinjiangin alueen pääkaupungissa Urumqissa. Torstai-iltana syttyneessä palossa menehtyi kymmenen ihmistä. Ihmiset uskovat, että ihmiset oli teljetty koteihinsa koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Kiina on pitänyt kiinni Xin allekirjoittamasta zero covid -politiikasta, vaikka suuri osa maailmasta yrittää elää rinnakkain koronaviruksen kanssa. Vaikka Kiinan tapaukset ovat maailmanlaajuisesti alhaisia, ne ovat nousseet ennätyskorkeaksi päivissä, ja lauantaina uusia tartuntoja oli lähes 40.000.

Ihmisten mitta on kuitenkin täynnä hallituksen mielivaltaisuuksia ja vapauden rajoittamista ilman lääketieteellisiä perusteluita. Kiinan Lanzhoussa asukkaat kaatoivat koronahenkilökunnan telttoja ja mursivat testikoppeja lauantaina. Ihmisten mukaan he joutuivat eristykseen, vaikka kukaan heistä ei ollut saanut positiivista testiä. Shanghaissa asetettiin aiemmin tänä vuonna 25 miljoonaa ihmistä sulkutilaan kahdeksi kuukaudeksi, Japan Times uutisoi.

Laaja julkinen mielenosoitus on äärimmäisen harvinaista Kiinassa, koska sananvapaus ja eriävän mielipiteen ilmaiseminen julkisesti on kiellettyä. Levottomuudet ovat kuitenkin vielä kaukana vuoden 1989 mielenosoituksesa, jotka huipentuivat verisiin yhteydenottoihin Tiananmenin aukiolla. Niin kauan kuin eliitti ja armeija ovat Xin puolella, hän ei kohtaa mitään merkittävää riskiä hallitsijana.

Kiina puolustaa politiikkaa hengenpelastavana ja välttämättömänä terveydenhuoltojärjestelmän ylikuormituksen estämiseksi. Koronavirukseen kuolee noin 0,02 prosenttia sairastuneista. Viranomaiset ovat vannoneet jatkavansa koronatoimia, vaikka se iskee myös talouselämään rajusti. Tiedossa ei ole, kuinka paljon lukituksista aiheutuvat ongelmat tulevat maksamaan tulevaisuudessa, koska tutkitusti ihmisten vastustuskyky heikkenee ja mielenterveys romahtaa ilman tavallisia, sosiaalisia kontakteja, puhumattakaan lasten normaalista kehittymisestä. Länsimaissa tehdyn tutkimuksen mukaan sulkutilat eivät estä koronavirusta, ne ainoastaan siirtävät sitä.

https://youtu.be/