Palovaroittimia koskeva laki muuttumassa: ”Asukas testaa ja yhtiö vastaa”

Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Palovaroittimia koskeva pelastuslaki on muuttumassa, tiedottaa Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK. Sen vuoksi taloyhtiöiden täytyisi huolehtia palovaroittimen ylläpidosta. Muutos ei kuitenkaan poista myöskään asukkaan vastuuta hälyttimestä.

Palovaroittimen ylläpidon vastuun laajentaminen parantaa SPEKin vanhemman asiantuntijan Ilpo Leinon mukaan kaikkien turvallisuutta. Palovaroittimen testaaminen olisi jatkossakin asukkaan vastuulla. Lisäksi hänen on ilmoitettava isännöitsijälle tai taloyhtiölle varoittimessa ilmenevistä ongelmista.

– Helppo muistisääntö jatkossa on, että asukas testaa ja yhtiö vastaa, Leino kertoo tiedotteessa.

SPEK kehottaa taloyhtiöitä ennakoimaan lakimuutokseen, sillä muutoksen suunnittelu ja toteuttaminen vie aikaa. Pelastuslain uudistus on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Sen odotetaan tulevan voimaan vuoden 2024 alussa, ja kunnossapitovastuu palovaroittimista siirtyisi taloyhtiöille siirtymäajan jälkeen.