Tutkimus: Juusto vähentää sydänsairauksien riskiä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Uusi tutkimus on paljastanut, että juustolla on monia terveyshyötyjä. Tulosten mukaan se myös vähentää korkean verenpaineen ja diabeteksen riskiä. Vaikka juustossa oleva rasva voi olla haitallista, niin sen sisältämä kalsium voi vähentää rasvan imeytymistä ja auttaa siten kolesterolin hallinnassa.

Kiinalaisen Peking Union Medical Collegen tutkijat ovat analysoineet 450.000 brittiläisen aikuisen terveystietoja. Tutkijat ovat havainneet, että sydänsairauksien riski oli 35 prosenttia pienempi ihmisillä, jotka söivät säännöllisesti juustoa verrattuna niihin, jotka eivät syöneet sitä. Tulokset muuttavat käsityksen juuston haitallisuudesta terveydelle.

– Toisin kuin yleisesti uskotaan, juuston nauttiminen voisi itse asiassa vähentää tyypin 2 diabeteksen, sydämen vajaatoiminnan, sepelvaltimotaudin, verenpainetaudin ja aivohalvauksen riskejä, Professori Yue-Jin Yang sanoi.

– Täysrasvaisena maitotuotteena juusto yleensä yhdistetään korkeaan sydänsairauksien riskiin, koska siinä korkea tyydyttyneiden rasvahappojen pitoisuus ja siten vaikuttaa veren kolesteroliin. Viimeaikaiset tutkimukset osoittivat kuitenkin, että tämä ei ehkä ole totuus.