Sähkökatkot vaikuttavat rahaliikenteen toimintaan – käteistä ei silti tarvitse hamstrata

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomea on uhkailtu sähkökatkoilla. Sähkön jakelukeskeytykset ja häiriöt vaikuttavat myös pankkien toimintaan. Pankkien järjestelmien sähkönsaanti on turvattu muun muassa varavoimakonein, mutta maksamisen toimivuus riippuu ennen kaikkea kaupasta tai apteekista, kuinka siellä on sähköä käytössä.

Kotitalouksien kannattaa varautua katkoksiin varaamalla tarvikkeita ja huolehtimalla sähkölaitteista. Käteisen hamstraamiseen ei ole syytä, sillä käteiselläkään maksaminenkaan ei todennäköisesti onnistu.

– Ei kannata jättää asioita viime tinkaan vaan jättää pelivaraa niin, ettei ole pakko mennä kauppaan, tankkaamaan tai verkkopankkiin juuri sen kahden tunnin sähkökatkon aikana, Finanssiala ry:n (FA) valmiuspäällikkö Juha Nieminen muistuttaa, ja sanoo että elämä ja maailma eivät lopu parin tunnin sähkökatkoon.

Finanssiyhtiöt ovat varautuneet sähkökatkoihin ja häiriöihin muun muassa konesalien varavoimakoneiden avulla. Varavoiman avulla pankin omat järjestelmät pysyvät toiminnassa, mutta asiakas ei pysty niitä käyttämään, jos tietoliikenneverkko ei toimi.