Traficom testasi huviveneiden turvallisuuden – karut tulokset yllättivät

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Traficomin mukaan huviveneiden markkinavalvontatestaus paljasti huolestuttavia puutteita. Projektissa testattiin 30 huviveneen turvallisuus ja vaatimustenmukaisuus. Testatuista veneistä 21 ei täyttänyt huvivenedirektiivin vaatimuksia vähintään yhden olennaisen vaatimuksen osalta.

– Liikenne- ja viestintävirasto Traficom pitää testien tuloksia huolestuttavina, mutta näkee positiivisena, että suomalaiset toimijat ovat pääosin ryhtyneet vapaaehtoisiin toimenpiteisiin puutteellisten veneiden korjaamiseksi, Traficomista kerrotaan.

Projektissa testattiin yhteensä 14 ilmatäytteistä ja CE-merkittyä venettä ja 16 avovenettä. Tavoitteena oli varmistaa, täyttävätkö ne huvivenedirektiivin olennaiset vaatimukset. Testiveneet ovat tyypillisiä mökki-, kalastus- tai apuveneitä. Tulokset osoittivat, että viisi mallia testatuista ilmatäytteisistä veneistä ja 16 mallia avoveneistä eivät täyttäneet kaikkia vaatimuksia. Testeissä upposi tai kaatui useampi vene.