Koiran rekisteröinti tulee pakolliseksi – voi maksaa kymmeniä euroja

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Koirien rekisteröinti on ensi vuodesta lähtien pakollista. Tammikuussa voimaan tuleva rekisteröintivelvoite koskee kaikkia koiria, myös ennen vuotta 2023 syntyneitä. Rekisteriä ylläpitää Ruokavirasto.

Koirien rekisteröinnistä saattaa tulla maksullista. STT:n mukaan koirarekisteriin on esitey kymmenen euron arvoista rekisteröintimaksua. Paperisella lomakkeella hinta olisi lähes puolet kalliimpi, 19 euroa.

Ruokaviraston maksuasetusta ei ole vielä hyväksytty. Esitys on saanut koiranomistajlta kritiikkiä, sillä monet heistä kokevat joutuvansa rekisteröidä koiransa toistamiseen. Kennelliiton rekisterissä on jo noin puoli miljoonaa koiraa.

– Korostan, että nämä maksut eivät ole varmoja ennen kuin asetukseen on saatu allekirjoitus, erityisasiantuntija Anssi Welling maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo STT:lle.

Rekisteriin on määrä kirjata kaikkien Suomessa vakituisesti oleskelevien koirien tunniste- ja haltijatiedot. Tunnistuksessa käytettävä mikrosiru ja tunnistustodistus on mahdollista hankkia esimerkiksi eläinlääkäriltä.