Maanteiden valaistusta vähennetään talvella: ”Säästö olisi varsin merkittävä”

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maanteiden katuvaloa saatetaan joutua sammuttamaan tulevana talvena sähköpulan estämiseksi. Katkot ajoittuisivat tarvittaessa kulutushuippuaikoihin kello 7-9 aamulla ja 16-19 alkuillasta. Asiasta tiedotti Väylävirasto.

– Osittaisten sammutusten tuoma säästö olisi varsin merkittävä. Tievalaistuksen sähköntarve maanteillä on laskennallisesti noin 43 megawattia. Jos siitä puolet sammutetaan, se kattaisi noin viisi prosenttia mahdollisesta 400 megawatin tehovajauksesta koko maan sähköntuotannossa, Väyläviraston tiedotteessa kerrotaan.

Mahdollisissa sammutuksissa otettaisiin huomioon liikenneturvallisuus. Katkoksissa esimerkiksi pyritään välttämään taajama-alueita, joilla on paljon jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Valot halutaan myös pitää päällä risteysalueilla ja tunneleissa.

Väyläviraston yhdessä alueellisten ELY-keskusten kanssa vastaamista maanteistä noin 12 000 kilometriä on valaistu yhteensä 260 000 valaisimella. Maanteiden valaistusta sammutetaan normaalistikin öisin vähäliikenteisillä teillä.