Sähköt katkesivat sydänleikkauksen aikana Ukrainassa – nuori pelastettiin kännyköiden valossa

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Sodan runteleman Ukrainan Kiovassa tapahtui marraskuun lopulla dramaattinen tilanne. Paikallisesta sairaalasta katkesivat sähköt juuri, kun lääkärit nuorelle potilaalle oltiin tekemässä vaativaa toimenpidettä.

Lääkärit olivat suorittamassa avosydänleikkausta 14-vuotiaalle pojalle venäläisjoukkoen tulittaessa kaupunkia ohjuksilla. Kiovan sydäninstituutista katkesivat pommitusten seurauksena sähköt, valot ja juokseva vesi. Sairaalan henkilökunta käynnisti varageneraattorit pitääkseen pojan elossapitojärjestelmän käynnissä.

Kirurgit onnistuivat jatkamaan operaatiota älypuhelinten ja otsalamppujen valossa. Lapsi selvisi lopulta hengissä, ja hänen ennusteensa on hyvä. Leikkauksesta kuvattu video jaettiin myöhemmin Kiovan sydäninstituutin Facebook-sivulla.

– Kaikki tehtiin yhteistyössä. Kukaan ei panikoinut. Leikkaus suoritettiin onnistuneesti loppuun ja lapsi selvisi onneksi hengissä. Mutta ne pari sekuntia olivat erittäin pahoja, sydänkirurgi Mikhail Zagrychuk kuvaili CBC-radiokanavalle.