FBI:n johtaja varoittaa: ”Kiinan hallitus kontrolloi TikTokia”

Digi · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen liittovaltion keskusrikospoliisi FBI:n johtaja Chris Wray on esittänyt kansallisen turvallisuuden huolenaiheen liittyen suosittuun videopalvelu TikTokiin. Hän varoitti, että suositun videonjakosovelluksen hallinta on Kiinan hallituksen käsissä.

FBI oli huolissaan siitä, että kiinalaisilla on kyky hallita sovelluksen suositusalgoritmia, ja tämä saattaa antaa heille mahdollisuuden manipuloida sisältöä ja halutessaan käyttää sitä vaikuttamiseen. Länsimaalaiset tahot toteuttavat tosin samaa omissa yhteisöpalveluissaan, mutta tietenkin omiin intresseihinsä. Wray väitti myös, että Kiina voisi kerätä käyttäjistään tietoja, joita voitaisiin käyttää perinteisiin vakoiluoperaatioihin.

Trumpin hallinto uhkasi vuonna 2020 kieltää TikTok-sovelluksen Yhdysvalloissa ja painosti ByteDancea myymään TikTokin yhdysvaltalaiselle yritykselle. Yhdysvaltain viranomaiset ja yhtiö neuvottelevat nyt mahdollisesta sopimuksesta. TikTokin omistaa pekingilainen ByteDance.