Liukastumisriski suurin nollakeleillä – Ilmatieteen laitos ennustaa myös jalkakäytävien liukkautta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Liukastumisriski lisääntyy sateen ja nollan ympärillä vaihtelevien lämpötilojen vuoksi. Ilmatieteen laitoksen tutkija Marjo Hippi selvitti tuoreessa väitökirjatyössään sään vaikutusta jalankulkijoiden liukasteluun. Ilmatieteen laitoksella kehitetyllä mallilla voidaan ennustaa jalkakäytävien liukkautta.

Ilmatieteen laitoksen säämalli pohjaa sään vaikutusta ajokeliin kuvaavaan tiesäämalliin. Jalankulkuliukkaus on jaoteltu eri luokkiin. Ilmatieteen laitos antaa suurimman liukastumisriskin tilanteista jalankulkuvaroituksia.

– Jalankulkuliukkautta ennustava malli on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen malli, eikä vastaavanlaista mallia tiettävästi löydy muualta, Hippi kertoo Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa.

Nollakeli on liukastelun kannalta riskialtteinta, sillä sulamisen ja jäätymisen vuorottelu saa aikaan laaja-alaista liukkautta. Myös lumisade jäiselle pinnalle voi olla petollista. Alkutalvi ja ensimmäiset liukkaat kelit näkyvät liukastumistilastoissa piikkeinä.

Loukastumiset aiheuttavat taloudellista menetystä, vammoja, kärsimystä ja pitkiäkin sairaspoissaoloja. Sään lisäksi liukkauteen ja liukastumisriskiin vaikuttavat muun muassa kunnossapitotoimet, pinnan epätasaisuus, kävelijöiden määrä, kenkien pito ja kävelijän tasapaino.