Turussa merkittävä muinaislöytö – tuntematon muinaishauta paljastui

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Turun Haagasta on löydetty aikaisemmin tuntematon hautaröykkiö eli hiidenkiuas. Se ajoittuu Turun yliopiston arkeologian oppiaineen tutkimusten perusteella pronssikaudelle, aikaan noin 2 500 – 3 500 vuotta sitten.

Röykkiön dokumentoi marraskuussa arkeologian yliopiso-opettaja Juha Ruohonen inventointikurssille osallistuneiden opettajien kanssa. Kiviröykkiö sijaitsee aikakaudelle tyypillisesti kallioisen mäkialueen korkeimmalla kohdalla alueella, josta on ollut hyvä näkyvyys Aurajoelle. Varsinainen hautakiveys on lähes 10 metriä pitkä ja 7 metriä leveä.

– Vaikka Aurajokilaaksoa on arkeologisesti tutkittu jo 1800-luvun loppupuolelta lähtien, tulee aiemmin tuntemattomia kiinteitä muinaisjäännöksiä ilmi lähes vuosittain, Ruohonen kertoo yliopiston tiedotteessa.

Röykkiöhauta liittyy rannikkoalueen pronssikulttuuriin, jossa vallitseva hautaustapa oli polttohautaus. Pronssikautisia hautaröykkiöitä on tutkittu niiden suuresta määrästä huolimatta melko vähän. Niistä löydetään usein vain palaneita luita, jotka nekin ovat yleensä huonosti säilyneitä.