Järjestö vaatii: ”Isyyshuijauksiin on puututtava ja uhreille on tarjottava tukea”

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Isyyshuijauksessa on kyse tilanteesta, jossa lapsen synnyttänyt henkilö uskottelee kumppanilleen tämän olevan lapsen biologinen isä, vaikka asia on toisin. Huijaus tuottaa valtavasti vanhemmuuteen kytkeytyviä sosiaalisia, taloudellisia ja juridisia seurauksia.

Isyyshuijaukset ovat nousseet julkiseen keskusteluun tänä syksynä. Niissä on kyse vakavasta yhteiskunnallisesta epäkohdasta, johon on puututtava lainsäädännöllä, tukitoimilla ja ennaltaehkäisyllä. Seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijajärjestö Sexpo vaatii, että pitää isyyshuijauksia vakavana epäkohtana ja eettisenä ongelmana, johon ei ole yhteiskunnassamme asianmukaisesti puututtu.

Tarvittavia toimenpiteitä ovat ainakin seuraavat:

– Isyyshuijauksen uhreille on oltava saatavilla kriisiapua ja muuta psykososiaalista tukea.

– Isyyshuijauksen tekijän tulee joutua teostaan rikosvastuuseen, ja uhrin tulee olla oikeutettu vahingonkorvauksiin.

– Isäksi huijatun tulee voida kumota isyys ja siihen liittyvät velvoitteet ilman aikarajaa isyystestin perusteella. Isyyden kumoamiseen liittyvät rajoitukset täytyy purkaa isyyshuijausten kohdalla.

Lisäksi olisi tarpeellista selvittää keinoja isyyshuijauksien ennaltaehkäisemiseksi. Niitä voisivat olla esimerkiksi tiedon lisääminen isyyshuijauksista ja niiden vahingollisista seurauksista, siviilisäätyyn perustuvan automaattisen isyyden vahvistamisen lopettaminen sekä rutiininomaisten isyystestien käyttöönotto osana isyyden vahvistamista.

– Isien vanhemmuusoikeuksia on laiminlyöty tässä asiassa liian pitkään. Aborttioikeutta koskevassa keskustelussa on selvää, että yksilön oikeus päättää omasta lisääntymisestään on kokonaisvaltainen ja luovuttamaton. Niin pitää olla myös isien kohdalla, Sexpo jyrähtää.