Tiesitkö? VR operoi laajasti myös Ruotsissa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomen valtion omistama VR laajensi toimintaansa Ruotsiin aiemmin tänä vuonna. Nyt VR osallistuu nyt aktiivisesti alueellisiin joukkoliikennekilpailutuksiin Ruotsissa ja on maan kolmanneksi suurin junaoperaattori ja neljänneksi suurin bussioperaattori.

VR Sverige liikennöi parhaillaan Tukholman kaupunkiliikenteessä, sekä Etelä-Ruotsin ja Itä-Götanmaan alueliikenteessä. VR Sverige on valittu Bergslagenin alueen junaliikenteen uudeksi operaattoriksi. Sopimus alkaa joulukuussa 2023. Kyseessä on kymmenen vuoden sopimus, johon kuuluu optiona yksi lisävuosi.

Ruotsissa on Suomeen verrattuna moninkertaiset sopimuspohjaisen julkisen liikenteen markkinat. Ruotsissa on 21 aluetta, jotka kilpailuttavat alueellista liikennettä. Sopimuksen arvo on 3,9 miljardia Ruotsin kruunua sopimuskaudelta, eli noin 360 miljoonaa euroa. Se työllistää 200 työntekijää.

– VR osallistuu Ruotsissa aktiivisesti alueiden kilpailutuksiin, joissa tilaaja omistaa kaluston vastaavalla tavalla kuin Suomessa pääkaupunkiseudun HSL-liikenteessä. Näin suuren ja merkittävän sopimuksen voittaminen on merkki siitä, että paikalliset julkisen liikenteen toimijat arvostavat palveluitamme, sanoo VR Sverigen vt. toimitusjohtaja Topi Simola.