Tutkimus: Pitkittynyt korona paranee liikunnan avulla

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmisen keho on luotu evoluution myötä taistelemaan erilaisia sairauksia vastaan. Immuunipuolustusjärjestelmää voi tehostaa terveellisillä elintavoilla, kuten monipuolisella ruokavaliolla ja liikunnalla. Nyt liikunnasta on huomattu olevan apua myös pitkittyneen koronaviruksen hoitamisessa.

Luonnolliset keinot osottautuivat usein tehokkaiksi tavoiksi hoitaa omaa terveyttä ja hyvinvointia. Siinä on ainoastaan se huono puoli, että lääketehtaat eivät hyödy taloudellisesti jos ihmiset pitävät huolta terveydestään takaamalla riittävän ravinto- ja hivenaineiden määrän elimistöönsä ja harrastavat säännöllisesti liikuntaa. Jälleen yksi tutkimus on todistanut, että keho pystyy korjaamaan itse itseään esimerkiksi pitkittyneen koronaviruksen hoitamisessa.

Leedsin yliopiston ja Leeds Beckettin yliopiston tutkijat testasivat pitkittyneen koronaviruksen hoitamiseen tarkoitettua liikuntaohjelmaa 31 ihmisellä. Heillä oli oireena aivosumua, väsymystä ja hengenahdistusta. Ennen liikuntaohjelmaa potilaat ilmoittivat kolmesta romahduksesta viikossa, jolloin he olivat todella uupuneita, mutta tämä väheni keskimäärin vain yhteen säännöllisen kuntoharjoituksen jälkeen.

– Tämän tutkimuksen tulokset ovat jännittäviä, koska tämä on ensimmäinen kerta, kun uupumista on käytetty terveyden määrittelyssä, ja jäsennellyn liikuntasuunnitelman on nyt osoitettu vähentävän merkittävästi oireita ja parantavan elämänlaatua, Leedsin yliopiston projektia ohjannut tohtori Manoj Sivan sanoi.