Koronakuolemien raportointitapa muuttui – tartunta ei automaattisesti kuolinsyy

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että koronaepidemian seurantaraportit ovat muuttuneet joulukuussa. Koronavirukseen liittyvän sairaalahoidon tietojen keräystapa muuttui aiempaa yhtenäisemmäksi koko maassa. Lisäksi tapauksia ryhdyttiin raportoimaan yhdessä muiden hengitystieinfektioiden aiheuttamien sairaalahoitoa vaativien tapausten kanssa.

– Koronakuolemien raportointi perustuu vastedes kuolemansyihin, ei tartunnan ja kuoleman ajalliseen yhteyteen, THL painottaa.

Koronakuolemat raportoidaan kuolintodistusten alustavan seulonnan perusteella seuraavasti:

1. koronavirusinfektio on kirjattu kuolemansyyksi – kuolema koronan vuoksi

2. koronavirusinfektio on kirjattu kuolemaan myötävaikuttavaksi tekijäksi – kuolema koronan kanssa.

– Nyttemmin väestössä on paljon koronavirustartuntoja ja suuri osa niistä on lieviä. Kaikilla tartunnoilla ei enää ole selkeää syy-yhteyttä kuolemiin, ja raportoinnissa on ollut mukana suuri määrä muita kuolemantapauksia.

Koronasairaalahoidot esitellään avoimen datan tilastokuutiossa yhdessä muiden yleisimpien sairaalahoitoa aiheuttavien hengitystieinfektioiden eli influenssa A -, influenssa B – ja RS-virusten kanssa. Hengitystieinfektion aiheuttaja ei kaikkien hoitojaksojen yhteydessä ole tiedossa, minkä takia aineistossa eritellään myös tuntemattomaksi jääneisiin taudinaiheuttajiin liittyvät hoitojaksot.