Uudesta puhelimesta puuttuu usein laturi – ota nämä asiat huomioon laturihankinnoissa

Digi · Terhi Piiroinen

Ennen ostettiin uusi puhelin harvoin ja kännykkä saattoi kestää käyttökelpoisena kymmenen vuoden ajan. Nykyään älypuhelimen vaihtaminen tapahtuu jopa kahden vuoden välein. Uusimmissa malleissa ei välttämättä ole mukana laturia.

– Vielä muutama vuosi sitten jokaisen uuden puhelimen myyntipakkauksessa tuli mukana verkkolaturi. Nykyään verkkolaturia ei yleensä enää toimiteta puhelimen mukana. Asiakkaan pitää ottaa tämä huomioon uutta puhelinta ostaessaan, sillä jos kotoa ei jo löydy sopivaa verkkolaturia, pitää sellainen hankkia erikseen, Luurinetti tiedottaa.

Laturin hankinnassa pitää ottaa huomioon puhelimen latausteho ja kaapelin liitäntätyyppi. Monissa hieman vanhemmissa latureissa on USB-A -lähtö, kun taas uusien puhelinten kaapeli saattaa olla varustettu USB-C-liitännällä. Tällaisessa tapauksessa vanha laturi ja uusi kaapeli eivät sovi yhteen. On siis hankittava sellainen seinälaturi, jossa on USB-C-lähtö.

Puhelinten lataustehot ovat kasvaneet huomattavasti viime vuosien aikana. Kotoa löytyvän verkkolaturin latausteho saattaa olla esimerkiksi vain 5W, kun taas uudet puhelinmallit saattavat tukea esimerkiksi 25W:n tai jopa yli 150W:n latausta. Puhelimen akun saa kyllä ladattua myös vähemmän tehokkaalla laturilla, mutta lataaminen kestää huomattavasti kauemmin kuin nykyaikaisella laturilla.