Puhelinta käyttävät huolettavat suomalaisia liikenteessä – edellä vain rattijuopumus ja piittaamattomuus

Autot · Tim Isokivi

Suomalaiset pitävät tarkkaamattomuutta yhtenä vaarallisimmista tekijöistä liikenteessä. Huoli ei ole tuulesta temmattu, sillä esimerkiksi puhelimen vilkuilu ajon kesken voi Liikenneturvan mukaan jopa kahdeksankertaistaa peräänajo-onnettomuuden riskiä.

Liikenneturvan kyselyssä tarkkaamattomuus, kuten älypuhelimen käyttö ratissa, nousi kolmanneksi vaarallisimmaksi ihmisen toimintaan liittyvistä tekijöistä likenteessä. Edelle nousivat vain päihteiden vaikutuksena ajaminen ja piittaamattomuus. Kesällä toteutetussa kyselyssä kaksi viidestä vastaajasta myös kertoi kokeneensa vaaratilanteen käyttäessään itse puhelinta tai auton kosketusnäyttöä ajon aikana.

Liikenneturvan tiedotteessa kehotetaan unohtamaan multitaskaus ratin takana ja keskittymään ajamiseen. Liikenneturvan suunnittelija Ida Maasalo muistuttaa, ettei puhelin ole ainoa tarkkaamattomuutta aiheuttava tekijä autossa. Myös esimerkiksi navigaattori ja autossa matkustavat lapset voivat heikentää keskittymistä.

– Puhelimen voi laittaa keskity- tai aja-tilaan ja viestit voi tarkistaa perillä. Navigaattori kannattaa säätää ennen ajoon lähtöä. Jo pienille lapsille on hyvä kertoa, että liikenteessä keskitytään ajamiseen ja muistaa myös oman esimerkin vaikutus, Maasalo neuvoo.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.