Nyt palautetaan pulloja! Alkon pullot käyvät kaikkiin automaatteihin

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Juuri nyt on pullopalautuksessa vuoden vilkkain aika. Suomalaiset palauttavat vuosittain yli kaksi miljardia pantillista juomapakkausta. Tämä tarkoittaa keskimäärin noin 400 pulloa tai tölkkiä henkilöä kohden.

Alkon pulloja ei tarvitse kiikuttaa takaisin Alkon palautusautomaattiin, vaan myös ne voi palauttaa vaikkapa lähiruokakaupan palautusautomaattiin. Tavalliset pullot ja tölkit voi palauttaa myyntipaikkoihin, vaikka niissä ei olisi automaattia. Lidl-kauppaketjussa myynnissä olevista pulloista ja tölkeistä, joissa on Palpan panttimerkki, saa pantin kaikkien kauppojen automaateista.

Lidlin panttimerkeillä varustetuista muovipulloista saa pantin vain Lidlin omista automaateista. Tämä johtuu siitä, että Lidlillä on muovipullojen osalta oma kierrätysjärjestelmänsä.

Pulloista ei tule pyöritellä korkkeja irti, vaan pullot palautetaan automaattiin korkkeineen. Muovipullojen korkit kun kierrätetään myös. Automaatti tunnistaa pantillisuuden pullon tai tölkin etiketin viivakoodista sekä pakkauksen mittatiedoista. Siksi pulloissa ja tölkeissä viivakoodin pitää olla ehjänä pakkauksessa. Pakkauksen tulee olla myös muuten ehjä ja tyhjä.

– Myös pantittomat pullot ja tölkit kannattaa kierrättää, sillä se ehkäisee roskaantumista ja säästää luonnonvaroja ja energiaa. Palautusautomaatit huolivat myös pantittomat, esimerkiksi ulkomailta tuodut tölkit. Sen sijaan pantittomat lasi- ja muovipullot tulee kierrättää palauttamalla lasipullot lasinkeräyspisteeseen ja muovipullot muovinkeräyspisteeseen.